Version 2
Microsoft forsikrer om lovlige produkter, efter Stockholm dropper 365
1/26/2022Efter Sveriges hovedstad siger ‘nej tak’ til Microsoft 365, forsikrer tech-gigantens danske afdeling om, at produkterne overholder EU-lov. Men det sikrer ikke nødvendigvis mod et brud på Schrems II.
Hård kritik af Vestagers tech-regulering: »Jeg synes, hun svigter her«
1/26/2022To kommende lovpakker skal regulere tech-giganterne, men reguleringen er ikke tilstrækkelig, lyder det fra erhvervslivet, regeringen og europaparlementarikere.
It-ordfører om manglende digitaliseringsdebat: »Et demokratisk problem af gigantiske proportioner«
1/26/2022Der mangler debat om den øgede digitalisering af det offentlige, og en af konsekvenserne er en svækkelse af borgernes retssikkerhed, skriver it-ordfører for SF Lisbeth Bech-Nielsen i et debatindlæg på Altinget.
Universitet: Manglen på it-specialister underminerer velfærdssamfundets infrastruktur
1/26/2022SYNSPUNKT: Langt de fleste it-arbejdspladser ligger i de største byer. Hvorfor skal uddannelserne så ligge ude i landet? ITU går ind i debat om ny plan for uddannelser.
Google vil stoppe med at sende målrettede annoncer efter unge under 18
1/26/2022Efter kritik af den negative påvirkning tech-giganternes algoritmer kan have på unges mentale trivsel, forbyder Google snart annoncer målrettet personer under 18 år.
Java rejser til Valhal, hvor værdityperne gror
1/26/2022Værdityper og projekt Valhalla skal modernisere Java med bedre ydelse i hukommelsen til følge. Og det er sværere, end det lyder – nærmest som »seks sammenfiltrede ph.d-afhandlinger,« mener sprogets opfinder.
Kritik af regeringens udflytninger: It-folkene mangler netop i storbyerne
1/25/2022Aftalen »Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark« betyder, at universiteterne og andre videregående uddannelser i de store byer skal udflytte eller reducere antallet af studiepladser med fem til ti procent frem mod 2030. Men det møder kritik på it-området, da efterspørgslen i de store...
Manglede basal sikkerhed: Det norske parlament står til millionbøde efter hackerangreb
1/25/2022Omfanget af et hackerangreb i 2020 på det norske Stortinget kunne måske have været mindre, hvis organisationen havde levet op til et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau.
Tusindvis af nye STEM-studiepladser kan blive konsekvens af udflytning
1/25/2022Vedtages universiteternes indspil til udflytningsplanerne vil antallet af STEM-studiepladser stige frem mod 2030. Søger de studerende fortsat mod byerne, risikerer pladserne dog at stå tomme.
Proppen er røget af Schrems II-flasken: EPDS-afgørelse kan bane vejen for bølge af sager
1/25/2022En nylig afgørelse, hvor EU-Parlamentet fik kritik af EDPS for at bruge Google Analytics, kan blive toneangivende for reguleringen af Schrems II-overtrædelser, forudser advokat. Tilsynsmyndigheden har nemlig så stor en stemme, at andre datatilsyn ikke bare kan holde sig for ørene.
Myndigheder satser stort på AI: Her er de sidste 12 signaturprojekter
1/25/202212 ny signaturprojekter skal undersøge brugen af kunstig intelligens i kommuner og regioner. En håndfuld af projekterne bygger på erfaringer fra tidligere signaturprojekter, mens andre er helt nye.
Blog: Revolutionen vi har ventet på
1/24/2022Så er Robert Watson's CHERI ankommet, dvs. bygget ind i ARM Neoverse N1 processor! Det er den første rigtige revolution i CPU arkitektur i min levetid og det bliver forhåbentlig standard i alle CPU-arkitekturer fremover. Kogt helt ind til benet, går CHERI ud på at pointere ikke kan skabes, men k...
EU vil skabe egen DNS-tjeneste med indbyggede filtre
1/24/2022Konsolidering på markedet for DNS-opslag omkring en lille håndfuld operatører uden for EU er årsag til ny DNS-tjeneste.
Google selv: Domstol bør afvise søgsmål om ulovligt monopol
1/24/2022Google anmoder føderal domstol om at afvise søgsmål, der anklager Google for at opretholde et ulovligt monopol på onlineannoncering.
WordPress-leverandør ramt af supply chain-angreb: 93 WordPress plugins og temaer berørt
1/24/2022Et supply chain-angreb har ramt AccessPress Themes, der leverer plugins og temaer til WordPress. Det er det seneste eksempel på angreb, der installerer en bagdør hos leverandører af software, skriver Ars Technica.
Vestas-hacket vokser: Topledelse og produkt-data kompromitteret i kæmpe læk
1/24/2022Lækket indeholder nylige oplysninger om vindmøllegigantens økonomiske, tekniske og strategiske planer og formåen - og udsætter topledelsen for digital fare.
Blog: Kovending for fuld skrue
1/21/2022Oprindeligt er en "kovending" en måde for et sejlskib at skifte retning "på den hurtige måde," men det indebærer at bommen går over med stor energi, hvorfor rorsmanden først råber "KLAR TIL KOVENDING!" for at undgå hjernerystelser og folk der ryger bevidstløse overbord. Det var et alt for godt u...
Synspunkt: Skal digitale platforme bruges som overvågnings og disciplinerings redskaber?
1/21/2022»Når politisk forvaltning resulterer i, at der implementeres it-redskaber designet til overvågning, kontrol og disciplinering, så mener jeg, at det er vigtigt at stille sig selv det grundlæggende normative spørgsmål om, hvorvidt politikerne udstikker den rette digitaliserings-kurs eller om den bø...
Sundhedsdatastyrelsen dumper på basal it-sikkerhed: »Det er ikke raketvidenskab«
1/21/2022Rigsrevisionen retter kritik mod Sundhedsdatastyrelsen for ikke at overholde de tekniske minimumskrav til it-sikkerhed. Kritikken tager styrelsen til sig, siger vicedirektøren.
Alvorlig kritik af Civilstyrelsen: Videregav barns persondata i skadesag
1/21/2022Civilstyrelsen videregav unødvendige oplysninger om skadelidte til skadevolder i forbindelse med en erstatningssag, og derfor får styrelsen nu kritik for brud på GDPR.
USA varsler cyber-offensiv mod Rusland efter flere angreb på Ukraine
1/21/2022Oven på den anspændte situation mellem Ukraine, Rusland og Vesten siger den amerikanske præsident, Joe Biden, at hvis Rusland fortsætter med at udføre cyberangreb på Ukraine, så vil man give igen af samme skuffe.
Kravene til sociale medier skal strammes: Europa-parlamentet stemmer vigtigt lovforslag
1/21/2022Europa-parlementarikerne stemmer Digital Services Act igennem, der skal regulere tech-giganterne. Nu venter forhandlinger med de enkelte medlemslande om den endelige lov.
Unicode overalt: Her er nyhederne i Java 18
1/21/2022Små men gode nyheder i den kommende Java. Og så er værdityper på vej til sproget.
Dansk firma dømt i GDPR-sag: Men bøden er skrumpet med 75 procent
1/20/2022I dag afsagde retten på Bornholm dom i en sag, hvor Nordbornholms Byggeforretning ApS ulovligt har videregivet en medarbejders personoplysninger om strafbare forhold. Men »formildende omstændigheder« har skåret 75 procent af bødeniveauet.
Google revser den østrigske Analytics-afgørelse
1/20/2022Det østrigske datatilsyn tager fejl, når det dømmer brugen af Google Analytics ulovlig i EU. Det mener direktør hos Google, Kent Walker, som i et blogindlæg udtrykker sin frustration over båndet, der er begyndt at stramme om transatlantiske dataoverførsler.
It-afdelingerne har ikke styr på gennemskuelighed i Kubernetes-systemer
1/20/2022De gamle værktøjer til overvågning og styring fungerer ikke i container- og cloud-miljøer, mener it-chefer over hele kloden.
Lønkrav presser massiv it-rekruttering i Rigspolitiet
1/20/2022Som følge af flerårsaftalen for politi og anklagemyndighed vil Rigspolitiet ansætte mere end 50 it-medarbejdere i en tid, hvor stor mangel på it-folk er en udfordring.
Avis: Spilgigants skandaløse CEO vil træde tilbage i forbindelse med historisk opkøb
1/20/2022Det ser ud til, at Activision Blizzards kontroversielle leder, Bobby Kotick, ikke får lov at blive i sin position, når spiludgiveren kommer under Microsofts vinge.
It-branchen mangler kvinder: »Det er uinteressant at sige, at man sælger en server«
1/20/2022Selvom et voksende antal kvinder søgte ind på it-uddannelserne sidste år, mangler der stadig kvinder i it-branchen. De skal dels dæmme op for manglen på arbejdskraft, dels styrke branchen gennem diversitet, mener forkvinde for IT-Branchens styregruppe for kvindelige ledere i it Heidi Have.
Europol trækker stikket på populær VPN-tjeneste
1/19/2022Det kan have konsekvenser at lægge forbindelse til ransomwareangreb og andre digitale unoder.