Version 2
Datatilsynet: Derfor er Chromebooks tilbage i Helsingør trods risici for børns data
10/4/2022Nu, hvor kommunen har indrømmet, at der er privacy-problemer med Googles pc’er, giver det ikke mening, at forbyde Helsingørs elever Chromebooks, når børn i andre kommuner må bruge dem, understreger Datatilsynet.
AI har gennemført skak: »Det er svært at tilføre noget nyt længere«
10/4/2022Verdensmesteren Magnus Carlsen har anklaget en ung modstander for snyd, og det har blotlagt et problem: Kunstig intelligens har grundlæggende forandret skakken ved at fjerne de menneskelige fejl.
Danske datacentre forbereder sig på strømafbrydelser: »Vi kan køre så længe, der er diesel på tanken«
10/4/2022Danske datacentre er forberedt, hvis skulle strømmen gå, forsikrer adm. direktør i Kyndryl Danmark.
ITB-chef: It-folkets lønfest er på vej på pause
10/4/2022De ansattes lønninger bliver det store stridsspørgsmål, der skal besvares på vej ud af en kommende recession, vurderer IT-Branchen.
Her er Googles løsning på Chromebook-problemer: Advokat er ikke overbevist
10/4/2022Google har i et dokument til Helsingør Kommune beskrevet, hvordan man vil adressere de største risici for elevernes databeskyttelse. Selvom det tegner godt, virker det umuligt at få løst problemet med tredjelandsoverførsler, mener advokat.
Første jura-professor i offentlig digitalisering: »Jeg vil hellere give programmørerne et jura-kursus«
10/4/2022Den obligatoriske digitalisering af borgerne i Danmark har givet problemer, man kunne have forudset. Det skal jurister, som udklækkes af nyslået professor Hanne Marie Motzfeldt og Københavns Universitet, være med til at gøre op med.
Ordførere kræver redegørelse fra finansministeren efter Version2s MitID-afsløringer
10/3/2022Med en simpel stump kode er det muligt både at gætte titusindvis af danskeres brugernavne og at lukke brugere ude fra MitID-systemet i dagevis. Det er utilfredsstillende, mener it-ordførere, der beder finansminister Nicolai Wammen (S) om at redegøre for problemerne.
Forsyningssektoren forudser cyberangreb: Prisen for data er en øget it-trussel
10/3/2022»Jo flere systemer og devices, man forbinder med hinanden og bringer online, jo mere eksponerer man sig selv til flanker af cybersecurity,« lyder det fra vicedirektør i Grundfos Ulrik Gernow.
Kommune vil bruge millioner på at udskifte »forældet kritisk« it-udstyr
10/3/2022Frederiksberg Kommune lavet en budgetaftale for 2023, hvor det fremgår, at der skal sættes 5 millioner kroner af til at udskifte forældet kritisk it-materiel. Der er tale om en større opgave, fordi forvaltningen »har haft et efterslæb« i forhold til at få lavet udskiftningen, oplyser kommunen.
Konkurrenterne blev dumpet: Derfor vandt Netcompany kampen om Datafordeleren
10/3/2022Tre it-giganter bød sig til, da Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur gik i udbud med et stort it-projekt om Datafordeleren. Kontrakten på 380 millioner kroner gik til Netcompany, fordi styrelsen vurderede, at tilbuddene fra Systematic og IBM ikke levede op til betingelserne i udbuddet.
Nets: Det kommer til at tage et år at finde køber til MitID
10/3/2022En ny ejer af det nationale login MitID kommer først til at falde på plads i løbet af det kommende år. Sådan lyder meldingen fra Nets, der samtidig forsvarer, hvorfor det er det helt rigtige tidspunkt at sælge løsningen.
Datacenter-chef frygter sabotage: »Vi arbejder målrettet på sikkerheden«
9/30/2022»Vi er ikke begejstrede for de ting, der sker i verden netop nu, men vi er forberedt på det,« siger datacenter-chef i GlobalConnect.
Google lukker sin ambitiøse cloudgaming-service
9/30/2022Google kaster håndklædet i ringen og lukker cloudgaming-tjenesten, Google Stadia, i starten af det nye år. Tech-giganten refunderer i samme omgang kundernes køb.
Mulig hjælp på vej til digitalt udfordrede: Bred politisk opbakning til digitalt fripas
9/30/2022Et digitialt fripas skal hjælpe den store del af landets borgere, der har problemer med at færdes i et stadigt mere digitaliseret samfund. »Vi skal være villige til at investere i, at nogle borgere skal undtages,« lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen.
Uhyre simpelt hack kan gætte brugernavne og blokere adgangen til MitID
9/30/2022Eksperter fra både det private og offentlige kritiserer MitID for at være designet usikkert efter ny afdækning af flere svag­heder i systemet. Data­tilsynet undersøger sagen.
Sikkerhedseksperter forundrede: MitID står åbent for sabotage
9/30/2022Et samspil mellem flere ­designvalg gør MitID sårbart over for blokeringsangreb. Digitaliserings­styrelsen forsvarer løsningen men har sovet i timen, lyder det fra flere eksperter. Datatilsynet vil nu undersøge sagen.
Leder: MitID må tilbage på tegnebrættet
9/30/2022Danmark er flere gange udråbt til verdens­mester i offentlig digitalisering, men det er mere end almindeligt svært at mærke førertrøjen lige nu. Digitaliseringsstyrelsens milliarddyre MitID-projekt er således ved at udvikle sig til en mindre it-katastrofe og et skoleeksempel på digitalisering med hovedet under armen.
Myndighed bag MitID efter kritik af sikkerheden: »Det er den måde systemet virker på«
9/30/2022Digitaliseringsstyrelsen vil ikke afkræfte, at Version2’s angreb kan skaleres op og lamme brugere i tusindvis. MitID-sikkerheden er et godt sted, lyder det.
Svensk spilgigant køber spiludviklere på stribe: Hvem er Embracer Group?
9/29/2022Embracer Group er hurtigt gået hen og blevet Europas største spilselskab. Version2 fortæller, hvordan det svenske selskab fra Karlstad gik fra tegneserie-forretning til ejere af rettighederne til Ringenes Herre.
Den kollektive trafik er ikke for alle: Op mod to millioner danskere er digitalt udfordrede
9/29/202285 til 90 procent af trafikvirksomhedernes salg foregår via digitale kanaler, konkluderer rapport fra Passagerpulsen under Forbrugerrådet Tænk. Det er et problem for de op mod to millioner digitalt udfordrede borgere, hvilket kan være i strid med handikapkonventionen, vurderer Institut for Menneskerettigheder.
Eksperter revser MitID: »Det fungerer ikke«
9/29/2022Dårligt design og ringere sikkerhed end NemID karakteriserer MitID-løsningen, mener akademiske eksperter. Digitaliseringsstyrelsen afviser kritikken.
Digitaliseringsstyrelsen slår fast: MitID skal blive i Danmark efter salg
9/28/2022En ny leverandør af MitID skal være placeret fysisk i Danmark. Det slår Digitaliseringsstyrelsen fast efter at Nets har meddelt, at selskabet vil sælge den nationale login-løsning.
Guru i C++ prøver at gøre sproget ti gange mere simpelt og sikkert
9/28/2022Veteran fra standardiseringsgruppen bag C++ undersøger muligheder for modernisering af sproget med transpiler for ny syntaks.
Ny Privacy Shield rykker nærmere: USA klar med dekret i næste uge
9/28/2022Ifølge Politicos kilde i Det Hvide Hus, planlægger man i næste uge at offentliggøre det dekret, som den nye Privacy Shield skal bygge på. Den endelige aftale kan være klar til marts næste år.
S-politiker om salg af MitID: »Ekstremt vigtig infrastruktur, som bør være ejet af danskerne«
9/28/2022NemID og MitID skal sælges, og EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) lufter tanken, at den danske stat skal købe dem, fremfor eksempelvis en amerikansk kapitalfond.
Hardware og oppetids-krav forsinker regioners Windows-opdateringer
9/28/2022Krav til høj oppetid og hardware samt manglende cloud er grundene til, at Region Nordjylland og Syddanmark endnu ikke har opdateret fra Windows 10 til Windows 11.
Nets trækker i land om single point of failure i MitID: »Det var et upræcist ordvalg«
9/28/2022I et svar til Digitaliseringsstyrelsen gjorde Nets opmærksom på, at MitID indeholder flere ’Single Points of Failure.’ Men det er ikke korrekt alligevel, lyder det nu fra Nets, der beklager ordvalget.
»Vi kommer aldrig til at lykkes med it-projekter, hvis vi ikke først omarrangerer vores hjerneceller«
9/28/2022Bent Flyvbjerg har brugt flere år på at analysere tusindvis af it-projekter. Nu er han blevet professor på IT-Universitetet i København, og under sin tiltrædelsesforelæsning gav han et indblik i, hvorfor netop it-projekter ofte løber løbsk, og hvordan man kan mindske risikoen for, at det sker.
Nets moderselskab vil frasælge NemID og MitID
9/27/2022​Nexi Group vil fokusere på det europæiske marked for betalingsydelser i stedet for digital identifikation.
CFCS advarer: Mangel på arbejdskraft er en trussel mod dansk it-sikkerhed
9/27/2022Det er en sårbarhed i Danmarks evne til at forsvare sig selv mod cyberangreb, at der er så massiv mangel på it-medarbejdere. Sådan lyder advarslen fra Center for Cybersikkerhed.
Tidligere KMD-topchef i strid modvind: Kritiseres for at understøtte Putin-propaganda
9/27/2022Journalistorganisationen Reportere Uden Grænser kritiserer den franske leverandør af satellit-tv Eutelsat, med danske Eva Berneke i spidsen, for at »bidrage til Kremls krigspropaganda.«
I det ene af regeringens tech-råd skal man deklarere økonomiske interesser – i det andet skal man ikke
9/27/2022»Vi er nødt til at tage snakken om, hvad det betyder, at der sidder en direktør fra Microsoft og et medlem, der ejer Netcompany,« siger professor i digital transformation ved Copenhagen Business School og medlem af regeringens Digitaliseringsråd Mikkel Flyverbom.
Helsingør-sagen er nået til USA: Advarer mod Google-afhængighed
9/27/2022Efter at have fået opmærksomhed fra de største danske medier, er Chromebook-historien nu nået til udlandet, hvor et sagens aktører advarer et større publikum mod, hvad der kan ske, hvis det offentlige gør sig afhængig af big tech.
Skal Datatilsynet håndhæve AI-lovgivningen fra EU?
9/27/2022I et LinkedIn-opslag pirrer Cristina Gulisano, direktør i Datatilsynet, læserens opmærksomhed, når hun spørger, om andre lande mon vil følge i Frankrigs fodspor og udpege Datatilsynet til at håndhæve den kommende AI-lovgivning fra EU.
Årets AI-hype-cyklus er klar: Selvkørende biler ligger (stadig) ti år ude i fremtiden
9/26/2022Hvor står AGI? Er responsible AI over-hypet? Skal du stadig indsamle data, eller er vi langt nok med syntetiske data? Vi kigger på årets AI-hype-cyklus
Fremskridt i Aulas AWS-krise: Vil have ændret kontrakten
9/26/2022AWS og Datatilsynet er i dialog vedrørende GDPR-problemer i Aula. Risikoen for, at data ender ukrypteret i USA skal fjernes, mener tilsyn.
GlobalConnect indfører AI-kølesystem for at imødegå energikrise
9/26/2022»Vi har udarbejdet en portefølje med ideer til at blive mere energieffektive. Basalt set har vi identificeret 30 forskellige ideer, og nogle af dem er vi allerede begyndt på,« siger datacenter-chef i GlobalConnect Luke Davies.
Medie: Londons Politi anholder 17-årig mistænkt for hackerangreb på Rockstar og Uber
9/26/2022En 17-årig er anholdt af City of London Police mistænkt for hacking. Det spekuleres i, at det drejer sig om hackeren 'teapotuberhacker', der formodes at stå bag de nylige hackerangreb mod Rockstar Games og Uber.
Stor it-opgradering holder Grønland og Færøerne ude af vigtigt politi-system
9/26/2022Grønlands og Færøernes politi har ventet i årevis på at få adgang til it-systemet Polsas, som bruges i de danske politikredse. Og ventetiden varer ved. Det skyldes, at Rigspolitiet vil i mål med en »større modernisering« af Polsas, inden resten af rigsfællesskabet bliver koblet på.
Syv år forsinket: Grønland og Færøerne venter stadig på politi-system fra Danmark
9/26/2022I mere end syv år har Grønland og Færøerne ventet på at blive koblet på politi-systemet Polsas. Rigspolitiet vil dog stadig ikke give en dato for, hvornår hele rigsfællesskabet skal have adgang til systemet.
FDA udsender advarsel: Endnu en insulinpumpe solgt i Danmark kan hackes
9/23/2022Det er ikke mere end et halvt år siden Version2 kunne afsløre at den samme sårbarhed gjaldt for et helt andet produkt. Også denne pumpe får lov at blive ude hos forbrugerne.
Borgere uden MitID-app får ingen udsættelse: Onlinekøb bliver umuligt uden telefon
9/23/2022Fra 31. oktober kan borgere, der ikke har en mobiltelefon og derfor bruger kodeviser eller kodeoplæser, ikke handle på nettet. Løsningen kommer først i det nye år.
Microsoft-chef: Stop nye projekter med C og C++ og brug Rust i stedet
9/23/2022Sprogene er forældede på grund af manglende sikkerhed og pålidelighed, lyder den kontroversielle udmelding.
Dokumenter afslører flere fejl i statens nye system til ejendomsvurderinger
9/23/2022DigiTech er klar med ugens nyhedsoverblik. Det skal handle om konsekvenserne ved at spare på Datatilsynet, nye fejl i statens store system til ejendomsvurderinger og en vigtig MitID-deadline, der nærmer sig.
Dansk Erhverv forudser »voldsom omvæltning« for Analytics-virksomheder
9/23/2022Det kommer til at gå ud over små og mellemstore virksomheder, nu hvor Datatilsynet som udgangspunkt har erklæret brugen af Google Analytics ulovlig. Løsningen er nemlig ikke realistisk for mindre webshops, og der er konsekvenser ved at skifte, vurderer Dansk Erhverv.
Danske spiludviklere har overhalet filmbranchen: »Kæmpestor kulturel betydning«
9/22/2022Direktør for Producentforeningen, Jørgen Ramskov, mener, at tiden er moden til, at spilindustrien ikke længere skal høre under Det Danske Filminstitut: »Der vil altid være nogen, der mener, at vi skulle have gjort noget for 10 år siden og fred være med det«.
Datatilsynet: Sådan kan du fortsætte med Google Analytics
9/22/2022Der findes en løsning på, hvordan danske organisationer kan fortsætte med Google Analytics efter gårsdagens bombe fra Datatilsynet. Men det svækker datakvaliteten så meget, at værktøjet måske mister sin værdi for de virksomheder, der bruger det.
Nu er den her: Java 19 er på gaden
9/22/2022Alle nyhederne i Java 19 er på prøve, på nær chip-platformen RISC-V.
Teknologiforståelse bliver nævnt med kun ét ord i reform af læreruddannelsen
9/22/2022Den nye læreruddannelsesreform har for første gang inddraget begrebet teknologiforståelse, men hvad det mere præcist betyder er ikke specificeret. Det skaber både bekymring og optimisme alt efter, hvem man spørger.
Danske virksomheder i it-outsourcingkaos: »Der sker store omrokeringer lige nu«
9/22/2022En stribe problematikker ramler i disse år ned over danske virksomheders mulighed for it-outsourcing. »Der sker store omrokeringer på grund af den globale uro, vi ser lige nu,« siger chef for teknologi og sikkerhed hos konsulentvirksomheden PwC.