Version 2
Metas nye AI-chatbot er trænet på dine Facebook- og Instagramopslag
9/29/2023»Vi har forsøgt at udelukke datasæt, der har en stor overvægt af personlige oplysninger,« lyder det fra Meta.
Landsbrugsstyrelsen fyrer over 10 procent af sine it-folk efter nedskæringer
9/29/2023Regeringen har skåret 65 millioner af bevillingen til Landbrugsstyrelsen, som derfor skal fyre 100 medarbejdere. Mere end en tredjedel af afskedigelserne bliver i it-afdelingen.
Tech-giganter har i årevis advaret mod EUs chatkontrol: »End-to-end-kryptering er afgørende«
9/29/2023Det omdiskuterede chatkontrol-forslag fra EU har længe bekymret tech-giganterne. De mener, at der er tekniske problemer forbundet med eventuelle lempelser af krypteringen og foreslår alternative løsninger.
Pinligt nøl i det digitale Danmark lukker borgere ude
9/29/2023»Når vi i Danmark har valgt at prioritere digitalisering højt, så har vi en forpligtelse til at prioritere hjælp til digitalt udfordrede lige så højt. Det er digitalisering med omtanke. Vi er allerede i dag et af de mest digitaliserede samfund i verden, men i fremtiden skal vi også være et foregangsland for digital inklusion.«
Alvorlig kritik: 16.322 ansatte i Region Sjælland havde adgang til patientlister
9/28/2023Datatilsynet mener, at Region Sjælland har forbrudt sig mod persondataforordningen ved at give mere end 16.000 ansatte adgang til patientlister for samtlige hospitaler i regionen.
Er AI-baserede udviklingsværktøjer til hjælp eller hinder?
9/28/2023Tilmeldingen er åben til Digital Tech Summit 2023!
Meta lancerer nye AI-chatbots med "personligheder": Snoop Dogg skal afgøre diskussioner i Messenger-chatten
9/28/2023»Dette kommer ikke kun til at handle om at besvare forespørgsler,« lyder det fra Mark Zuckerberg om Metas nye chatbot'er. »Det her handler om underholdning.«
»Massivt« ransomware-angreb rammer industrigiganten Johnson Controls
9/28/2023Cyberangrebet »har forårsaget og forventes fortsat at forårsage forstyrrelser i dele af virksomhedens forretningsdrift,« lyder det fra Johnson Controls.
Kvindelige STEM-talenter overses af undervisere: Mangler de ’gyldne tanker’
9/28/2023‘Kvinder er samlere og mænd er jægere.’ Forestillinger om, hvordan talent ser ud, kan skubbe det kvindelige potentiale ud af universiteternes tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, viser ny dansk forskning.
Et år efter kritik: Myndigheder mangler stadig at teste it-beredskab
9/27/2023Rigsrevisionen følger nu op på sin hårde kritik af en række ministeriers it-beredskab. Det går fremad, men der er stadig områder, der halter, lyder det.
CIA udvikler egen chatbot til efterretningsarbejdet
9/27/2023Man kan »chatte og stille spørgsmål til maskinerne for at de skal give dig svar, også med kilder,« lyder det fra CIA's Open-Source Enterprise-afdeling.
Datalæk vokser efter ransomware-angreb på skoler: Langt flere kan være berørt
9/27/2023Data om tidligere ansatte og elever kan være blandt det lækkede materiale efter tyveri af tusindvis af filer fra danske skoler.
Amerikanske myndigheder lægger sag an mod Amazon: Vil splitte selskabet op
9/27/2023Amazon tvinger bevidst og systematisk på forskellig måde handlende, der sælger deres varer på Amazon.com, til kun at anvende Amazon-platformen, lyder anklagen fra U.S. Federal Trade Commission (FTC).
Københavns Kommune afprøver generativ AI: »Gå i gang, men gør det forsigtigt«
9/27/2023Sammen med ITU vil Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning undersøge, hvad der sker med ikke kun effektiviteten og troværdigheden, når generativ AI bliver en del af arbejdet, men også trivslen blandt medarbejderne.
ChatGPT får øjne og ører: Nye funktioner på vej til populær chatrobot
9/26/2023Virksomheden bag sprogmodellen ChatGPT, OpenAI, har annonceret en ny funktion til chatbotten. Nu er den ikke længere begrænset til tekst, men har mulighed for at føre en samtale med dig.
Går du med startup-tanker? Kom godt i gang på Digital Tech Summit 2023
9/26/2023Går du med startup-tanker? Kom godt i gang på Digital Tech Summit 2023
Java 21 på gaden med strengskabeloner og nemmere kildefiler for nybegyndere
9/26/2023En ny, langtidsholdbar udgave af Java er på gaden. Den bærer versionsnummeret 21. Læs også: Sådan er den næste Java: Streng-skabeloner og masser af nyheder Blandt nyhederne er strengskabeloner, som det findes i mange sprog, men implementeret på en måde, så brugere selv kan definere skabeloner. Det kan eksempelvis benyttes til at interpolere strenge i SQL og Javascript, så kode-injektionssangreb undgås. Det kan se således ud: ResultSet rs = DB."SELECT * FROM Person p WHERE p.last_name = \{name}" Strengskabeloner er foreløbigt en forhåndsvisning.
To kommuner mangler dokumentation for data-brud: Datatilsynet uddeler kritik efter omfattende tilsyn
9/26/2023»Konklusionen er i store træk, at der hos de 16 udvalgte kommuner og banker ser ud til at være det rette fokus på at efterleve reglerne,« lyder det fra Datatilsynet.
Mikkel Flyverbom: TikTok-bøden varsler et opgør med tech-giganterne
9/26/2023Det irske datatilsyns TikTok-bøde er et skridt i den rigtige retning. Men det går alt for langsomt med at håndhæve reglerne, mener CBS-professor Mikkel Flyverbom.
Amazon investerer milliarder i AI-selskab
9/26/2023Det er begyndelsen på generativ AI-kapløbet, lyder det fra analytiker.
»Utilgiveligt« læk af børne-data: Cyberkriminelle stjal 110.000 filer fra skoler
9/26/2023Eksperter ser med alvor på sagen om cyberangrebet mod fem danske skoler, der har ført til læk af både elevers og medarbejderes data. Fra de berørte skoler lyder det, at der nu bliver skruet op for it-sikkerheden.
Kriminalforsorgen i kovending om kaosramt it-projekt: Skal alligevel indkøbes som standardsystem
9/25/2023Kriminalforsorgens Klientsystem skal alligevel udskiftes med et standardsystem, selvom man tidligere arbejdede mod et skræddersyet system. Overgangen fra det gamle system har mødt mange bump på vejen.
Børns følsomme samtaler og cpr-numre lækket: Hackere kræver næsten én million i løsesum
9/25/2023Elever og ansatte blev orienteret om lækket syv dage efter, at IT-Center Syd indberettede et brud på persondatasikkerheden til Datatilsynet.
Digitaliseringsminister: MitID skal også bruges i Norden og Baltikum
9/25/2023»Vi kan gennem samarbejdet mellem de nordiske og baltiske lande vise resten af Europa, hvordan vi i praksis udnytter de digitale muligheder på tværs af landegrænser til gavn for os allesammen,« lyder det fra digitaliseringsminister Marie Bjerre (V).
Efterskole bruger ChatGPT i alle fag: 'De skal vide præcist, hvornår de må bruge det'
9/25/2023På True North Efterskole fokuseres der på elevernes egne refleksioner og kreativitet i undervisningen og afleveringerne, og derfor må de gerne benytte ChatGPT til de lette opgaver.
Kommissær frygter ikke Schrems III: »Jeg er rimelig sikker på, at vi har en løsning«
9/22/2023Ved et langbord på Christiansborg fortalte Didier Reynders, EU-Kommissær for Retlige Anliggender, i dag, at han vil appellere til, at EU-Domstolen afprøver den nye data-aftale, før man kasserer den.
Polen åbner privacy-undersøgelse mod ChatGPT
9/22/2023»Sagen drejer sig om overtrædelse af mange bestemmelser om beskyttelse af persondata, så vi vil bede Open AI om at besvare en række spørgsmål,« lyder det fra de polske databeskyttelsesmyndigheder.
29-årig mand fra Odense tiltalt for ulovligt videresalg af 500.000 lækkede login-oplysninger
9/22/2023Politiet har rejst tiltale mod en 29-årig mand fra Odense for ulovligt at videresælge intetanende brugeres login-oplysninger til forskellige onlinetjenester.
It-brøler hos politiet udløser fejl i 70.000 fartbøder
9/22/2023»Det handler forenklet sagt om, at der ved en hastighedsoverskridelse på præcis 30 procent er et overlap i systemet, som har betydet, at den særligt skærpede bøde i nogle tilfælde er opkrævet forkert,« lyder det fra Rigspolitiet.
Ekspert maner til ro om arkivering af Aula-data: »Det er helt efter bogen«
9/22/2023Aula er ofte en kilde til offentlig debat, og med Rigsarkivets seneste initiativ om at arkivere alle data fra platformen, er der ikke gjort nogen undtagelse. Nu maner ekspert til ro, om end arkiveringen af Aula-data bevæger sig i gråzone.
Statsministeren beder om vores tillid, men vil se os alle efter i kortene
9/21/2023Grunden til at demokrati er så forbandet god en idé er, at magtens tre grundsøjler skal holde hinanden i skak. Og til at hjælpe disse med at gennemlyse magtudøvelsen agerer pressen kritisk voyeur til fordel for borgerne. Ultimativt set skal alt dette forhindre magtmisbrug og despoti. Men en ting er teori, noget andet er skinbarlig virkelighed.
Tid og budget skrider igen: Politi-system forsinkes to år og fordyres med 100 millioner
9/21/2023Politiets nye system til håndtering af multimediefiler har været ramt af en stribe »uforudsete hændelser« under udviklingen. Derfor forsinkes POLmedia med yderligere to år, og dertil kommer en fordyrelse på 100 millioner kroner oveni.
Den Internationale Krigsforbryderdomstol ramt af cyberangreb
9/21/2023Omfanget af cyberangrebet er endnu ikke oplyst, men domstolen fortsætter med at analysere og afbøde virkningen af hændelsen.
Stjerneforfattere sagsøger OpenAI: »Systematisk tyveri i stor skala«
9/21/2023»Forfattere bør have ret til at bestemme, hvornår deres værker bruges til at 'træne' AI. Hvis de vælger at gøre det, bør de kompenseres passende,« lyder det fra forfatter Jonathan Franzen.
Efter historisk udmelding fra krigsforbryderdomstolen: Hvordan skal cyberangreb straffes i krig?
9/21/2023Det er et vigtigt skridt, når ICC’s chefanklager går ud og siger, at cyberangreb også kan være krigsforbrydelser, men derfra er der stadig lang vej til den første dom for cyberkrigsforbrydelser, siger dansk ekspert. 
Dansk hotelkæde får millionbøde for GDPR-brud
9/20/2023Østre Landsret har i dag afsagt dom i dag med en bøde på 1 million kr. over hotelkæden Arp Hansen, selvom byretten mente, at hotelkæden skulle slippe med en advarsel.
It-fejl hos pension-kæmpe sletter bunkevis af arkiv-dokumenter
9/20/2023Hundredtusindvis af kunder har modtaget besked fra AP Pension om, at gamle dokumenter om dem kan være slettet på grund af en it-fejl.
Kritiske stemmer bremser kontroversielt EU-forslag om scanning af borgernes digitale kommunikation
9/20/2023Det såkaldte CSAM-forslag, der vil påtvinge teleudbydere og tech-virksomheder at scanne al brugernes digital kommunikation for børnemisbrugsmateriale, er pillet af den dagsorden, som ellers skulle lede til en afgørende afstemning i Ministerrådet.
Ny SMV-venlig udbudsportal skulle sikre gevinst på 700 millioner: Nu er tallet skrumpet til 72
9/20/2023En ny offentlig udbudsportal målrettet landets SMV’er skulle høste gevinster på 700 millioner kroner. Men efter kras kritik af projektet valgte Erhvervsministeriet at sadle om, og derved er gevinsten skrumpet til en tiendedel.
Forskere: Dansk militærsoftware risikerer at blive brugt i borgerkrig
9/20/2023»Jeg er sikker på, at hvis det har en taktisk funktion, som passer med operationerne, som de foretager, vil de bruge det,« lyder det fra Helen Lackner ved Center for Strategic Studies i Yemen, om Systematics militærsoftware Sitaware.
Seks initiativer skal forbedre skæve ejendomsvurderinger
9/20/2023»Der har i pressen været flere eksempler på skæve vurderinger. Jeg er derfor meget tilfreds med, at vi nu iværksætter initiativer, der skal skabe endnu mere tryghed for boligejerne og sikre, at der bliver kigget på de foreløbige vurderinger, der er meget skæve,« lyder det fra skatteminister Jeppe Bruus (S).
Ny lov godkendt i Storbritannien: Skal beskytte børn online
9/20/2023Loven kræver blandt andet, at sociale medieplatforme sikre børn mod skadeligt indhold, ellers vanker der bøder på op til 155 millioner kroner.
Ansatte udsat for seksuel chikane i dansk fiberselskab: Hård kritik fra Arbejdstilsynet
9/20/2023Nedladende bemærkninger, bagtalelse og seksuel chikane er en del af hverdagen hos fiberselskabet Wizer. Derfor har Arbejdstilsynet givet virksomheden et påbud om at rette op på problemerne.
Eksperter dumper regeringens opbakning til chatkontrol: »En forfærdelig ide, som ikke kan lade sig gøre«
9/19/2023Flere eksperter stiller sig kritiske overfor regeringens opbakning til det kontroversielle chatkontrol-forslag fra EU-Kommissionen.
Rigsarkivet vil gemme alle Aula-data: »Jeg reagerede med vantro«
9/19/2023Hvis det står til Rigsarkivet, skal alle dine passivt aggressive beskedudvekslinger med forældre fra dit barns klasse gemmes for tid og evighed. Rigsarkivet planlægger nemlig at gemme alle data fra kommunikationsplatformen Aula, skriver Ekstra Bladet. Selvom Rigsarkivet hører under Kulturministeriets ressortområde, kommer Rigsarkivets ønske om at gemme Aula-data som en overraskelse for kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).»Jeg vidste ikke noget om det her, før Ekstra Bladet fortalte mig det. Jeg reagerede med vantro,« siger Jakob Engel-Schmidt til Ekstra Bladet. Fuldkommen lagring
Datatilsynet sender hjælp til snageri-ramte myndigheder: »Det er et stort problem«
9/19/2023Snagesager i borgeres personoplysninger gennemsyrer det offentlige og underminerer tilliden. Derfor har Datatilsynet netop sendt en vejledning ud, der skal hjælpe til at modvirke uberettigede opslag.
Microsofts AI-enhed har lækket 38 terabyte følsomme oplysninger om ansatte og interne beskeder
9/19/2023Microsoft har ved et uheld lækket enorme mængder data, der blandt andet indeholder følsomme oplysninger på hundredvis af selskabets medarbejdere.
Stifter vil flytte Tradeshift hjem til Danmark: »Det gør selvfølgelig ondt, når vi bliver kritiseret for at flytte«
9/19/2023Den danskstiftede milliardvirksomhed Tradeshift åbner nu op om, at stifterne gerne vil flytte virksomheden hjem til Danmark igen.
Region Syd får smæk af egen DPO i årsrapport: Overvurderer sin GDPR-indsats
9/19/2023Regionen giver sig selv topkarakter i håndtering af patienters persondata overfor Datatilsynet, men databeskyttelsesrådgiveren er ikke imponeret. Hun anbefaler, at regionen inddrager hende mere fremover.
Konservative politikere: Frigiv algoritmerne bag det nye vurderingssystem
9/19/2023Det nye ejendomsvurderingssystem er havnet i en storm af kritik af flere eksperter. Jan Pries-Heje fra Roskilde Universitet og Thomas Hildebrandt fra Københavns Universitets Datalogisk Institut har begge peget på alvorlige fejl i systemet. Det sker efter en gennemgang af interne testrapporter fra skattevæsenet. Hvordan kan vurderingsstyrelsen afvise kritikken, når tusindvis af vurderinger er åbenlyst fejlbehæftede? Borgerne skal have ret til klageadgang og skal have mulighed for at gennemgå datagrundlaget.