Version 2
EU stanger advarsel ud til Apple: App Store er i strid med nye regler
6/25/2024Samtidig udvider EU efterforskningen af tech-giganten.
IT-Branchen kræver strammere regler for offentlige it-projekter
6/25/2024»Det er helt tydeligt, at der er brug for at stramme op på statens tilgang til it-udvikling,« lyder det fra IT-Branchen, der foreslår enklere regler eller mere digitaliseringsklar lovgivning.
Topforsker har undersøgt cyberangreb i årevis: Men én advarsel får hende til at tage sig til hovedet
6/25/2024Selvom truslerne i det digitale domæne stiger, er der ikke grund til at frygte en decideret selvstændig cyberkrig, lyder vurderingen fra den tyske cyberforsker Kerstin Zettl-Schabath.
Internt notat afslører: Sådan går Dansk Industri til angreb på Chromebook-afgørelsen
6/25/2024Datatilsynet er gået langt over stregen, vurderer højtstående advokater i notat, som Dansk Industri har sendt til regeringen. Men det holder ikke vand, mener eksperter.
Synspunkt: Kære softwareprogrammør: Er du klar til en ny hverdag?
6/24/2024Softwareudvikling er et af de områder, hvor AI for alvor flytter noget. Både på kvalitet og effektivitet kan det være svært at hamle op med den intelligente og lærenemme teknologi, der skriver kode hurtigere og bedre, end de fleste programmører af kød og blod er i stand til. AI får derfor med usvigelig sikkerhed stor betydning for rollen som softwareprogrammør. Kandidater overraskes Både jeg selv og mine kollegaer i NORRIQ har prøvet kræfter med Github Copilot og vores egen interne AI chatbot gennem et stykke tid.
Apple udskyder AI-funktioner i EU: Henviser til strammere regulering
6/24/2024Europæiske Apple-brugere får ikke adgang til virksomhedens AI-produkter lige foreløbig, da EU-lovpakke spænder ben.
Blogindlæg: Dokumentation når det er værst
6/24/2024Lad os lave en lille sommerkonkurrence: Emnet er »værste dokumentation« - og det er alt hvad I får at arbejde med. Citér det værste stykke dokumentation i kender, med kildeangivelse, i debatten, den der får flest tommel op vinder. Konkurrencen er inspireret af: 5.3.3 CYA The[re] are a few other combinations, that are not listed here, that produce undesired side effects. The reader is warned not to use them. (Fra https://datamuseum.dk/wiki/Bits:30003842 pdf side 37)
Regeringen vil sætte en stopper for børns 'uendelighedsscroll'
6/24/2024Regeringen indgår sammen med Red Barnet, Børns Vilkår og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) samarbejdet kaldet 'Alliancen for en tryg hverdag for børn og unge – i god balance mellem det fysiske og digitale liv'. Hensigten er at arbejde for en fremtid, hvor techgiganterne beskytter børns og unges rettigheder samt sætter trivsel før profit, skriver Politiken.
Kina og USA poster milliarder i kvante – skarpe satsninger skal bringe Danmark i front
6/24/2024Verdens nationer bruger i disse år milliarder på kvantekapløbet, og de enorme summer kan få det danske bidrag til at virke spinkelt. Men Danmark har én helt særlig evne, der skal bringe os foran på området.
Blogindlæg: Konsulenter er faktisk ikke problemet
6/21/2024Den første bog jeg købte der handlede om IT branchen, i modsætning til de mange bøger jeg havde købt der handlede om IT, har følgende definition: consultant n. [From con "to fraud, dupe, swindle," or, possibly French con (vulgar) "a person of little merit" + sult elliptical form of "insult."] A tipster disguised as an oracle, esp. one who has learned to decamp at high speed in spite of the large briefcase and heavy wallet. ⇒The earliest literary reference appear to the ninth-century Arabic tale Ali Baba and the Forty Consultants.
Microsofts Copilot-AI er på vej ud til ansatte i staten
6/21/2024It-leverandøren Crayon, der i forvejen er storleverandør af Microsoft-produkter til staten, får nu til opgave at levere AI-værktøjet Copilot til tusindevis af brugere i den danske stat. Tilbage i 2022 blev Crayon eneleverandør af Microsofts softwareprodukter til staten, da selskabet vandt udbuddet med en værdi på op mod 1,69 milliarder kroner. Og den aftale er netop blevet udvidet med salg af Copilot. At selskabet nu kan tilføje AI-værktøjet til sortimentet er sket via en såkaldt direkte tildeling, hvorfor andre leverandører ikke har kunnet byde på opgaven.
Bom. Så fik alle landets politikredse lov til at bruge ansigtsgenkendelse
6/21/2024Når det handler om at efterforske forbrydelser, hvor man skal identificere ofre for seksuelt misbrug og igangværende overgreb og videre distribution af materiale, får alle danske politikredse nu mulighed for at bruge ansigtsgenkendelsesteknologi.
Forældet FM bliver fremtidens livline
6/21/2024Vi tester FM radio med håndsving, drikker gravøl over elbilen Fisker Ocean og leder efter vand til plejehjemsbeboerne, der blev glemt i beredskabsplanen.
Norge taber til Meta: Må ikke give tvangsbøder for lovbrud
6/21/2024Det norske Datatilsyn må ikke idømme daglige bøder til internationale firmaer for brud på GDPR, afgør et klagenævn. Tilsynets direktør er overrasket og vil have politikerne på banen.
Europæiske myndigheder forbereder sig på destruktivt cyberangreb mod energisektoren
6/21/2024Cybertruslen mod energisektoren stiger, og herhjemme har Energistyrelsen hævet beredskabsniveauet.
Svindlen på Booking.com er steget mellem 500 og 900 procent – især drevet af AI
6/21/2024»Angriberne bruger bestemt kunstig intelligens til at starte angreb, der efterligner e-mails langt bedre end noget, de har gjort til dato,« lyder det fra Booking.com.
Biden forbyder salg af software fra russiske Kaspersky
6/21/2024»Kaspersky vil generelt ikke længere være i stand til, blandt andre aktiviteter, at sælge sin software i USA eller levere opdateringer til software, der allerede er i brug,« lyder det fra det amerikanske handelsministerium.
Blogindlæg: ChatGPT: en bullshitter?
6/21/2024Tre forskere fra University of Glasgow argumenterer ret overbevisende for, at ChatGPT er en bullshitter. Hvad gør vi med det?
Magtkamp om cloud: DI frygter, at Europa lukker sig om sig selv
6/21/2024Der er kamp i Enisa om, hvor svært det skal være for amerikanske tech-giganter at blive sikkerhedscertificeret i EU. Dansk Industri er bange for, at EU er i gang med at lukke sig om sig selv.
Leder: Hvilket data-ben skal EU stå på?
6/21/2024Europa har svært ved at finde sine ben i debatten om, hvad virksomheder og for den sags skyld fremmede stater må foretage sig med borgere og brugeres data. Senest er det blevet evident med et lovforslag kaldet ‘European Cloud Certification Scheme’ (EUCS), som behandles af EU's agentur for cybersikkerhed, ENISA.
Regeringens top-rådgiver advarer: Danske chefer uden tech-forståelse er lette ofre for konsulenter
6/20/2024It-projekter i det offentlige trækker lange spor af forsinkelser og ekstra milliardregninger efter sig. En af årsagerne er ifølge en ekspert på området, at der mangler it-kompetencer på toplederniveau.
Chatkontrol-forslag er udskudt – flere danske EU-politikere hælder scanning af borgernes beskeder af brættet
6/20/2024Chatkontrol-forslaget er blevet udskudt af det belgiske EU-formandskab. Imens melder nyvalgte EU-parlamentarikere sig som modstandere af det vidtgående forslag om at scanne borgernes beskeder og billeder.
Efter ekstraregninger på 300 millioner kroner: Med fem greb vil Nicolai Wammen få statens it-projekter tilbage på sporet
6/20/2024Der er behov for bedre data om myndighedernes it-økonomi, bedre styring af meget store it-projekter og bedre balance mellem opgaver og kapacitet. Sådan lød det fra finansministeren under et samråd torsdag.
Regeringen vil afskaffe it-fradrag for trecifret millionbeløb: »Direkte skadeligt«
6/20/2024En stor del af finansieringen i regeringens nye skatteaftale skal findes ved at fjerne muligheden for at straksafskrive software-produkter. Det vil skade dansk konkurrenceevne, advarer IT-Branchen.
En fælles digital aldersgrænse for børn og unge er vejen frem, lyder det fra erhvervsministeren
6/20/2024»De sociale medier, vi har i dag, er efter min mening ikke for børn,« siger Morten Bødskov (S).
Tidligere OpenAI-chief scientist stifter nyt AI-selskab: Sikkerhed er topprioritet
6/20/2024Safe Superintelligence Inc. har »ét mål og ét produkt: en sikker superintelligens«, lyder det fra nyt selskab inden for kunstig intelligens.
6,3 milliarder kroner: Over 20 projekter skal sikre Danmarks plads i kvantekapløbet
6/20/2024Kvantecomputere, rumforskning og diverse kvantecentre. Danmark kaster milliarder ind i kvantekapløbet. Forstå Danmarks kvantebudget på fem minutter.
ShinyHunters-hacker beskriver Ticketmaster-læk for mediet Wired
6/19/2024'Hackeren siger, at legitimationsoplysningerne blev gemt på den ansattes computer i et projektstyringsværktøj kaldet Jira. Hackerne var i stand til at bruge disse legitimationsoplysninger, siger de, til at få adgang til Snowflake-kontiene, fordi Snowflake-kontiene ikke krævede multifaktorgodkendelse (MFA) for at få adgang til dem,' skriver Wired, der har været i kontakt med et af medlemmerne i hackergruppen ShinyHunters.
EU-forslag om scanning af borgernes smartphones og beskeder er tæt på at blive vedtaget
6/19/2024Chatkontrol-forslaget, der vil gennemtvinge scanning af EU-borgernes digitale kommunikation og har mødt kritik for at være masseovervågning, er et stort skridt tættere på at blive til virkelighed.
Is toppet med bacon: McDonalds fyrer AI ved drive thru
6/19/2024»Selv om der har været succeser indtil nu, føler vi, at der er lejlighed til at undersøge stemmebestillingssystemer bredere,« lyder det fra McDonalds.
AI-naturovervågning er kørt af sporet for Miljøstyrelsen: Budget og tidsplan sejler
6/19/2024Miljøstyrelsens it-projekt Digital Naturovervågning får rødt lys af Statens IT-råd. Det nye tilstandsvurderingssystem er for dyrt og forsinket.
Synspunkt: NIS2: Spørgsmål chefen burde stille
6/18/2024EU-politik. Findes der et mere gabindgydende ord. Sjældent skaber det andet end negative overskrifter – og det har NIS2 – det kommende dataregulativ – også gjort indtil videre. For NIS2 – Network and Information Systems 2 – kommer til at have en mærkbar effekt på alle, som bliver underlagt det nye regulativ. Lovgivningen bygger videre på det oprindelige NIS-direktiv for at beskytte kritisk infrastruktur og vigtige digitale tjenester – og alt derimellem – samt sikre datastrømmene mellem medlemslandene og virksomheder - og dermed borgerne.
Blogindlæg: Er open source nemmere i Arktis?
6/18/2024Hvorfor kan Grønland bygge centrale løsninger på open source, når Danmark ikke kan?
Hver femte Microsoft SQL-server er usupporteret
6/18/2024Udbredelsen af usupporterede servere er et gammelkendt problem, lyder det fra tidligere Microsoft-ansat.
Danske firmaer ignorerer dataetik: Bruger AI og GDPR som grund
6/18/2024Hvert andet store firma gør sig ingen tanker om dataetik, viser ny rapport. Hver sjette bryder lovgivning på området.
Synspunkt: Kunstig intelligens tvinger os til at gentænke det meningsfulde arbejde
6/18/2024Det moderne menneske definerer i høj grad sig selv ud fra dets lønarbejde. 'Hvad laver du så?' er det første, man spørger om, når man lidt akavet bliver placeret i et fremmed selskab. I arbejdet bidrager vi til noget større end os selv og udfylder en rolle i samfundet, der i mange tilfælde er meningsfuld. Men arbejde som kilde til mening synes for alvor at blive udfordret i takt med udviklingen og udrulning af kunstig intelligens. Hvordan det?
EU vil anlægge sag: Apple bliver første big tech-selskab, der rammes af DMA
6/18/2024Søgsmålet drejer sig om, at Apple tager kommission, når app-udbydere sælger apps uden om App Store, hvilket ifølge EU-Kommissionen er konkurrenceforvridende.
Kritik af Microsoft-pris på obligatorisk mail-sikkerhed: »Bør være inkluderet i standard-produktet«
6/18/2024Microsoft kan endnu ikke melde klart ud, om offentlige myndigheder skal købe den dyreste licens for at opfylde et af de tekniske minimumskrav.
Minister skal redegøre for syltet cyberforsvar: »Regeringen skal tage ansvar«
6/17/2024Både Rigsrevisionen og Statsrevisorerne kritiserer fire statslige institutioners cyberværn. Nu er det op til digitaliseringsministeren at få institutionerne til at rette ind.
Kritiske ministre vil droppe Big Techs lobbyister, men leverer ingen nye svar eller politik
6/17/2024Regeringens ministre taler dunder mod tech-lobbyister, som de mener hælder vand ud af ørene. Men flere af SVM-ministrene kan ingenting sige om konkrete politiske forslag.
Meta udskyder AI-træning på EU-brugere: »Vi er skuffede«
6/17/2024»Dette er et tilbageskridt for europæisk innovation, konkurrence inden for AI-udvikling, og det forsinker yderligere udbringelsen af fordelene ved AI til folk i Europa,« konstaterer Meta.
Forsvarsakademiet: Beredskabsråd er det bedste værn mod cyberkriminalitet
6/17/2024»Hybridtrusler som cyberangreb eller sabotage mod forsyninger er svære at respondere på militært, fordi det blandt andet kræver, at man kan dokumentere, hvem der står bag,« lyder det fra leder af Forsvarsakademiets Center for Samfundssikkerhed Rasmus Dahlberg.
Med tre servere kunne dansk sikkerhedsekspert styre tiden på alle computere i Albanien
6/17/2024Synkronisering af tid på internettet foregår ofte med den gamle NTP-protokol fra internettets spæde start. Dansk sikkerhedsekspert satte tre NTP-servere op i Albanien for at undersøge hvor sårbart tidssynkronisering er.
Sådan undgår du, at Facebook bruger dine data til AI-træning
6/14/2024Lær hvordan du kommer ud af kløerne på Metas AI-træning. Verdens største raket fløj og landede. Eske Willerslev i vidneskranken i drabssag.
Hackere retter skytset mod sundhedssektoren: »De tror, der er flere penge at tjene der«
6/14/2024Hackerangreb skabte for nylig kaos på hospitaler i London, og en amerikansk it-virksomhed ser stigning i antallet af it-angreb mod sundhedssektoren generelt. Også i Danmark er truslen høj, men her ser det ikke ud til, at der bliver skruet op for angrebene, lyder det.
Kommentar: Apple tænker ikke længere anderledes
6/14/2024Med Apples udviklerkonference WWDC som baggrundstæppe er det, som om iPhonegiganten er blevet til den slags virksomhed, Steve Jobs frygtede allermest: En af dem, man kan ignorere.
Microsoft strammer op efter hård kritik: Sikkerhed bliver vigtigere end AI
6/14/2024Under en høring i den amerikanske kongres oven på russiske og kinesiske cyberangreb mod Microsoft lød det fra president Brad Smith, at sikkerheden er »vigtigere end virksomhedens arbejde med kunstig intelligens.«
Myndighederne mangler viden om deres egne it-systemer: »Det dur simpelthen ikke«
6/14/2024Antallet af interne medarbejdere med teknisk viden om statens it-systemer er faldende og har været det i længere tid. En bekymrende tendens, lyder det fra både Statens It-Råd og flere eksperter.
Microsoft trækker i håndbremsen: AI-funktionen Recall bliver udskudt
6/14/2024Microsoft skal bruge mere tid på at teste forbedringer af sikkerheden, skriver The Verge.
Meta tager endnu en bid af dit privatliv: Protester virker, mener eksperter
6/14/2024Igen og igen udfordrer techgiganter lov og etik i deres iver efter at udnytte EU-borgeres persondata. Men kampen for privatlivet fortsætter efter de seneste ændringer af Metas privatlivspolitik. Det virker, vurderer flere eksperter. Det går bare meget langsomt.