Version 2
Blogindlæg: The tech-bros are restless!
7/23/2024Ud over at være kvinde og have forfædre fra både Asien og Afrika har Kamala Harris en lang karrierre som offentlig anklager og diverse andre offentlige juridiske jobs. For 34 år siden blev hun "district attorney" i Alameda County, CA. Alameda County er alt det på den modsatte side af San Francisco bugten: Berkeley, Oakland, Hayward, Freemont og Livermore. At kalde det en blandet landhandel ville være en underdrivelse, fra nærsocialdemokratisk universitetsenklave over sort ghetto til brintbomber.
Præsidentkandidaten har dybe rødder i USA's tech-mekka
7/23/2024Hvis Kamala Harris skulle vinde det amerikanske præsidentvalg, ville landet få en præsident med et stærkt engagement i kunstig intelligens, grønne subsidier og teknologimekkaet Silicon Valley.
Nvidia arbejder på AI-chip til det kinesiske marked
7/23/2024Den kinesiske udgave af B200-chippen er tilpasset amerikanske eksportkontroller og forventes at kunne leveres fra primo 2025.
Rigtig kunstig intelligens er aflyst: Det er alt for indviklet
7/23/2024Redaktionens favoritter: Artificial Generel Intelligence, eller kunstig intelligens som vi kender det fra science fiction, kan slet ikke lade sig gøre. Det er konklusionen i ny forskning med tråde til Aarhus Universitet. Men ekspert fra Københavns Universitet er ikke enig.
Forskere bruger billedanalyse fra astronomien til at afsløre deepfakes
7/23/2024Forskere har brugt analyse af lysrefektioner fra øjenæblet til at vurdere, om et billede af en person er AI-genereret. Metoden kendes fra astronomien, hvor den bruges til studiet af galakser.
Synspunkt: Konsulat i Silicon Valley: Amerikanske it-virksomheder satser både på reduktion og CO2-fangst
7/23/2024I løbet af de senere år er ord som klimaangst og klimakrise flyttet ind i danskernes sprog. Både klima og kriser fylder meget i mediebilledet, og det er altafgørende at finde strategier til at opbygge resiliens i samfundet til at styrke modstandsdygtigheden, når kriser rammer. Klimaforandringer kalder på handlekraftige ledere, robuste klimastrategier og klimaresiliens. Men hvordan kan ledere opbygge en robust klimastrategi? Reduktion og CO2-fangst er ikke enten-eller
Sikkerhedseksperter efter it-nedbrud: Vi lærer intet og ændrer intet - det er for dyrt at minimere risikoen
7/23/2024Det er tvivlsomt, om det verdensomspændende it-nedbrud på grund af CrowdStrike vil ændre på noget i vores måde at indrette it-systemer. Sådan lyder det fra danske it-eksperter, som advarer mod den sårbarhed, der følger med, når man sætter for stor lid til et lille antal leverandører og underleverandører.
13 millioner australieres sundhedsdata lækket efter ransomwareangreb
7/22/2024De lækkede data fra cyberangrebet, der 13.april 2024 ramte den australske sundhedsudbyder MediSecure, indeholder blandt andet personernes fulde navn, et identifikationsnummer til brug for australske sundhedsydelser og oplysninger om receptpligtig medicin.
Tænketank advarer: Lovgivning om digitalisering og ny teknologi hastes igennem
7/22/2024Folketingsmedlemmer risikerer at indføre kontroversielle og potentielt problematiske love om ny teknologi og digitalisering. Der mangler tid til at sætte sig ordentligt ind i lovforslagene, inden de vedtages, lyder det i en ny rapport fra Justitia.
Truede ansatte med konsekvenser efter stort hack: Nu er medie-chef selv blevet angrebet
7/19/2024Alle kan falde for et cyberangreb, er gidselforhandler Michael Andersens pointe. Derfor satte han sig for at hacke Jysk Fynske Mediers CEO.
Globalt it-kaos bløder op: »Tilbage i normal drift«
7/19/2024Fredag brød it-systemer ned på tværs af sektorer. Nu kommer de første meldinger om, at det er løst, men flytrafikken er fortsat hårdt ramt.
Simpelt fiks på Microsoft-problem: Slet fil og genstart
7/19/2024Midt i globalt kaos har antivirus-virksomheden Crowdstrike udsendt en løsning på problemet.
It-ekspert tror på hurtigt fiks: »Jeg regner med at rejse på ferie i morgen«
7/19/2024Den fejlbehæftede opdatering af antivirusprogrammet Falcon fra Crowdstrike har påvirket adskillige flyselskaber, men it-sikkerhedsekspert Martin Kofoed fra ITM8 er rolig.
Globalt kaos efter it-nedbrud: Microsoft arbejder på at løse problemerne
7/19/2024It-giganten arbejder på at løse problemerne, der har lammet flytrafik og kritisk infrastruktur verden over.
Opdateres: It-nedbrud lammer flytrafik, banker og hospitaler
7/19/2024Alvorligt it-nedbrud lammer kritisk infrastruktur flere steder i verden efter opdatering af antivirusprogram.
Datatilsynet advarer: 700.000 personers telefonnumre og beskeder kompromitteret
7/19/2024Datatilsynet har modtaget mere end hundrede anmeldelser om brud på persondatasikkerheden, der indebærer at flere end 700.000 personers telefonnumre og indhold af de sendte meddelelser uberettiget er blevet kopieret.
OpenAI lancerer GPT-4o mini
7/19/2024Den lille AI-model GPT-4o mini er bedre og 60 procent billigere end GPT-3.5 Turbo
Europol advarer mod home routing: Myndigheder skal have lettere adgang til opkald og beskeder
7/18/2024Europæiske politimyndigheder kan ikke udføre deres arbejde tilfredsstillende på grund af privatlivsfremmende teknologier. Det mener Europol, der vil have lettere adgang til kommunikationsdata på tværs af landegrænser.
Saudi-Arabien bliver vært for første udgave af De Olympiske Lege i esport
7/18/2024Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har i en pressemeddelelse oplyst, at de første olympiske esportslege bliver afholdt næste år i Saudi-Arabien.
EU-cyberchef i kras kritik af Microsoft: »Dumt at betale ekstra for sikkerhed«
7/18/2024ENISA's cyberchef har skarpe holdninger til chatkontrol, han kalder kravene i NIS2 for helt basale, og så vil han tvinge Microsoft til at indføre basal sikkerhed i deres cloud-produkter. Version2 har mødt Hans De Vries i Athen.
AI-revolutionen ligner efterhånden en snæver udgave af dot-com-boblen
7/17/2024Uprøvede forretningsmodeller. Aktiekurser på himmelflugt. Luftige løfter om at forandre verden. Kan du huske recessionen, efter at tech-branchen sidst afgav dén slags løfter?
Marie Bjerre: Forældre skal tage mere ansvar for deres børns skærmtid
7/17/2024Regulering og forbud har fyldt for meget i debatten, ifølge digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V), der efterlyser, at forældre bliver bedre til at opstille klare rammer og regler for deres børns skærmtid.
Kaspersky lukker i USA: Giver gratis cybersikkerhedsprodukter i afskedsgave
7/17/2024Grundet det amerikanske forbud mod Kaspersky-produkter giver den russiske cybersikkerhedsvirksomhed nu kunderne 'et udvalg af vores sikkerhedsløsninger gratis i 6 måneder.'
Finansverdenen advarer: AI er en boble og giver ikke værdi
7/17/2024Nyhedsanalyse: Der vil blive investeret knap syv tusind milliarder kroner i AI i de kommende år. Men indtægterne er svære at få øje på. Finansfolk advarer om boble som tidligere kendt fra it-verdenen.
Boligforening ånder lettet op efter usædvanligt hackerangreb
7/16/2024Boligforeningen Vibo med 6000 boliger i København og Nordsjælland har så småt fået hjemmeside og systemer op og køre igen efter et ransomware-angreb, boligforeningen ikke har oplevet før.
Spiludviklere frygter at blive supplement til AI – i stedet for omvendt
7/16/2024Kunstig intelligens frigør spiludviklernes kreativitet, lyder AI-branchens raison d'etre, men spiludviklerne er bange for, at deres arbejdstid fremover vil gå til at støtte AI.
Energinet jagter datanetværksleverandør: Skal overvåge gas- og elnettet
7/16/2024Kontrakten, der løber over 12 år og har en anslået værdi på 300 millioner kroner. Den indebærer levering af alle elementer til af udrulning af netværket, der kommer til at bestå af cirka 250 understationer.
Sprogmodel for biologi skal »læse og skrive livets kode«
7/16/2024Med støtte fra Nvidia har Evolutionary Scale bygget sprogmodeller, der forstår livets alfabet. Målet er at gøre biologi programmerbar – og fremskynde evolutionær udvikling.
Efter attentat: Trump får fuld adgang til Facebook og Instagram
7/15/2024Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump får igen fuld adgang til sine Facebook- og Instagramkonti, efter han i januar 2023 fik betinget adgang.
109 millioner telekunders data lækket efter hackerangreb
7/15/2024Hackere har fået adgang til kunde-data hos AT&T via en tredjeparts cloud-platform. Fået adgang til registrering af beskeder, men kan ikke læse dem.
TV 2’s centrale it-hold fik mentalt overload: Sådan vendte de skuden
7/14/2024Hvem ordner problemerne for dem, der er sat til at løse andres problemer? Det paradoks kørte TV 2’s devops-hold i sænk, med massive opsigelser til følge. Men fokus på udviklernes oplevelse fik tv-stationen tilbage på sporet.
Bagsiden: Emilio Hestepis serverer en milliard pizzaer
7/14/2024Redaktionens favoritter: Når du bestiller en pizza-rap på enmilliardpizzaer.dk giver en algoritme dig din helt unikke version af ingredienser, tekst og musik ud fra en milliard kombinationsmuligheder.
Googles skole-software koster det samme som en cheeseburger: Eksperter er ikke i tvivl om hvorfor
7/13/2024Redaktionens favoritter: Kommunerne kæmper med næb og kløer for at beholde de billige Chromebooks og Google-programmer i skolerne. Men hvorfor er tech-gigantens løsning så billige? Google vil ikke svare på, hvordan det økonomisk hænger sammen.
Elon Musks X styrer mod EU-sag: Vildleder brugere og bryder lov
7/12/2024EU’s lov til regulering af skadelig adfærd på de store techplatforme er på vej til at stå sin første prøve. X er først i køen.
Hackerne angriber svage led i forsyningskæderne: Det skal ny lov stoppe
7/12/2024Bedre kontrol med forsyningskæden er et af de centrale fokuspunkter i det nye EU-direktiv NIS2, som nu – efter et par forsinkelser – er ved at være godt på vej til at blive implementeret i Danmark.
Om lidt bliver Apple Pay ikke den eneste betalingsløsning i iPhone
7/12/2024Tredjepartsudviklere får nu blandt andet adgang til Apples NFC-teknologi som følge af EU-Kommissionens accept af Apples tilsagn.
Tyskland forbyder kinesiske komponenter i 5G-netværk
7/12/2024Det tyske indenrigsministerium har indgået en aftale, der betyder, at kinesiske komponenter udelukkes fra at indgå i i landets 5G-netværk.
Derfor kan du ikke tvinge ChatGPT til at sige sandheden
7/11/2024Redaktionens favoritter: Generativ AI krænker tilsyneladende basale persondatarettigheder, og ny sag kan tvinge ændringer igennem hos tech-firmaerne. Men ifølge eksperter er det nærmest umuligt at forhindre en sprogmodel i at sprede falske oplysninger om virkelige mennesker.
Noyb klager over Microsoft-ejede Xandr: Forretningsmodel i strid med GDPR
7/11/2024Xandr indsamler brugerdata fra millioner af europæere og giver mulighed for at bortauktionere annonceplads til tusindvis af annoncører, hvilket ifølge Noyb er i strid med GDPR.
Microsoft trækker sig fra OpenAI's bestyrelse: 'Været vidne til betydelige fremskridt'
7/11/2024Mens den gensidige uafhængighed mellem Microsoft og OpenAI undersøges, opgiver Microsoft sit medlem uden stemmeret i OpenAI's bestyrelse.
Skoleelever må nu bruge Chromebooks, men kommunerne har fået en to-do-liste
7/10/2024Det er lykkedes danske kommuner at få Google til at ændre sine kontraktvilkår, så de overholder loven, lyder det nu fra Datatilsynet.
Erhvervslivet raser over cyberkrav i sidste øjeblik: »Det bliver svært at nå«
7/10/2024Efter et halvt års forsinkelse får virksomheder nu kun få måneder til at implementere de nye NIS2-regler. Og det vælter frem med spørgsmål.
Generativ AI er mest udbredt blandt kinesiske virksomheder
7/10/2024En global undersøgelse blandt virksomhedsledere konkluderer, at generativ kunstig intelligens er mest udbredt blandt kinesiske virksomheder, mens implementeringsgraden er større i amerikanske.
Farvel til det usikre objekt: Java 23 afliver smuthul for udviklere
7/10/2024Efter mere end ti år er Java parat til at sige farvel til den uofficielle måde at skabe usikker kode på. Og så bliver dokumentation nemmere med Markdown.
To projekter valgt til at skabe læring om AI-brug i samfundet
7/9/2024AI-projekter fra Tryg Forsikring, Systematic og en række kommuner er udvalgt til første runde af Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsens regulatoriske sandkasse.
Togdrift er blevet mål for angreb i Europa: Nu skal Banedanmark granskes
7/9/2024De polske jernbaner har allerede oplevet, hvordan selv simple radio-hacks kan forstyrre togdriften. Nu vil Danmarks statslige vagthund undersøge, om Banedanmarks it-sikkerhed er god nok.
NIS 2-lovforslag sendt i høring: Ikraftrædelse to måneder senere end først meldt ud
7/9/2024Loven, der skal implementere EU's NIS 2-direktiv, er netop sendt i høring, og den forventes at træde i kraft 1. marts 2025 i stedet for 1. januar 2025, som det ellers først blev meldt ud.
Med et pennestrøg forsvandt verdens største GDPR-hovedpine: Et år efter er alt kaos igen
7/9/2024Analyse: Danske politikere sender alt for ofte bolden videre til EU, når danske virksomheder og myndigheder skriger på hjælp. De er begravet i GDPR-kaos, som lever i bedste velgående trods EUs bedste 2023-bud på en løsning.
Unge flokkes om at læse til ingeniør – men der er slet ikke studiepladser nok
7/8/2024Både it- og ingeniøruddannelserne har oplevet en stigning i antallet af ansøgere, men flere risikerer at stå skuffede tilbage på grund af manglende pladser.
Nu skal atomteknologi stå sin prøve: Copenhagen Atomics tester reaktor i Schweiz
7/8/2024De første resultater af fuldskalaforsøg med en saltreaktor (MSR) ventes klar om tre år.